Historikk

Løp i den gule løypa er ikke av nyere dato, for det var i den de første torsdagsløpene gikk. Riktignok ikke i hele dagens trasé da gul løype gjennom tiden har vært gjort noen forandringer i.


Tidligere var det vanlig under torsdagsløpene at noen delte på seg, for mens noen løp den blå løypa løp andre den gule. Etter 12. juni 2003 da Stein Westberg var eneste løper i gul løype hadde ingen løpt den i konkurranse. Den gule løypa vi løper i nå er helt ny, så tidene fra den gang er ikke sammenlikningsbare.


Ideen til et nytt løp/løype var min, for jeg synes det manglet noe. Selvsagt var det bra med den blå, men savnet flere alternativ. En lenge løype og så var det jo plass til et løp til. Søndagene lå jo der, ubrukte og passet godt for løp. Hadde merket meg gule farger rundt omkring i skogen og fikk historien bak den. Når en løype blir liggende brakk i mange år, så gror den igjen og blir nærmest ufremkommelig. «Bløthølet» hørte jeg stadig vekk. Nei, går ikke an å løpe der nå, var det som gikk igjen da jeg spurte om det gikk å løpe der. Alt ordner seg om en løfter henda fra fanget.


I 2014 gikk jeg sammen med «to gamle gubber» med dårlig hukommelse gjennom den gule. Kort sagt hadde de glemt hvor den gikk og derfor er dagens gule litt forandret. «Bløthølet» lå jo der, men kvisten rundt og etter ble ryddet vekk. I 2016 gjorde vi noe med «Bløthølet» så der er det kun minnene igjen.


Den gule løypa er målt til 7.055 km. Variert terreng, ikke veldig teknisk krevende og medium hard.


Det første løpet i dagens løype ble arrangert 27. juli 2014 med 12 som startet og 11 som fullførte.


Den røde løypa er enda ferskere og dagens løype er det gjort flere forandringer på. Her har det vært flere «arkitekter» inne i bildet og formet den. Wahlgren skal ha æren for den populære, men akk så krevende opp Galteryggen, mens Tjernshaugen fant veien ned igjen.


Minst tre forandringer er gjort siden det første løpet i september 2014. Seneste forandring ble gjort før Trippelen 21. august 2016. Den blå og gule har mye til felles, men også den røde berører de to på noen områder. Den røde løypa skiller seg allikevel vesentlig ut fra de andre da den går over et mye større område. Denne har også et mer variert terreng enn de to andre og er betydelig mer krevende.


Den røde løypa har jeg målt til 10,2 km.


Ved siden av at den gule og røde løypa er fine trenings/tur løyper, så arrangeres det løp hver søndag i den ene eller andre av dem i sommerhalvåret. 3x gul løype og 1x rød løype osv. Regn også inn Trippelen. 


Med tre løyper med felles start og mål har Kalnesskogen nå noen flere alternativer å velge mellom. Med tiden kommer det kanskje et fjerde og femte alternativ, og først når det kommer lys til område vil alt bli komplett.

 

Det fjerde alternative kom til i 2018. En grønn løype som er målt til 8877 m og går mye i urørt terreng. Noe rydding måtte til før den var klar til bruk.

 

Den er nesten like hard som den røde og betydelig tøffere enn den gule. Ikke spesielt rask heller da det er en del røtter og mykere terreng.

 

Grønn løype inngår også i søndagsløpene. Det første arrangerte løpet var 9. september 2018. 

 

Siste tilskudd til løypene i Kalnesskogen er den rosa i 2019. Rosa Runden er målt til 2560 m. Det femte alternativet inngår ikke i søndagsløpene, men kan av og til inngå i en konkurranse og da gjerne midt i uken.

 

Tanken med den var som det var med den grønne å utnytte noen av alle de stiene som går på kryss og tvers. Mye rydding måtte til da den går over 2 myrer. En del røtter, en god del svinger og for det meste i mykt underlag.