Søndagspraten med Christine Norvang

Når løpet starter vekkes konkurranseinstinktet

Hva var det som fikk deg til å begynne med nettopp løping? - Jeg har så lenge jeg kan huske vært aktiv i idrett og trening. Det startet med turn allerede som 3-åring, og på veien fra den gangen og til nå, har jeg trent og konkurrert i golf, innebandy, sportsaerobics, euroteam/turn og dart. De siste 17 årene har jeg også vært gruppetreningsinstruktør, først på SATS og nå på Spenst. All trening har egentlig vært styrt av andre, innholdet i øktene og tidspunkt for treningen. Løping begynte jeg så smått med samtidig med at jeg spilte innebandy. Det var en naturlig del av utholdenhetstreningen. Det fine med løping var at jeg kunne løpe akkurat når det passet meg og jeg kunne gjøre det hvor som helst.

Hvor lenge har du drevet med løping? - Jeg startet med løping samtidig med at jeg begynte å spille innebandy i 1998. Det var faktisk 20 år siden i fjor det. I starten var løpingen ved siden av annen trening. Nå de siste årene er det den viktigste treningen.

Som vi skjønner har det meste av livet til Christine handlet om trening og med løpingen liker hun aller best at hun kan trene når hun vil, hvor hun vil og hvor hardt hun vil. Det ble 10 søndagsløp til sammen i fjor og der syv var i den gule. Debuterte i søndagsløpene gjorde hun i den gule løypa og dagen var 14. mai 2017.

Når hun står på startstreken så vekkes konkurranseinstinktet og løper det hun er god for. Det er som hun sier en ekstra motivasjon å sammenligne tidene med tidligere løp, spesielt når tidene blir bedre. Når hun løper alene er hun vanligvis ikke opptatt av tider.

Med flere løyper å velge mellom trekker flere mennesker til Kalnesskogen nå. Christine vil fremheve det fine løpeterrenget og løypene går stort sett på skogsstier noe som gjør underlaget godt å løpe på. - Det er veldig sosialt å delta i Søndagsløpet, en føler seg veldig velkommen og praten går lett både før start, og etter målgang. Ja, Kalnesskogen er jeg veldig glad i.

Har du et råd til de som ønsker å få fart på beina i nettopp løpene på søndag? - Uansett hvilket nivå du føler at du er på, våg å møte opp. Her er alle like velkommen. -Christine forteller at hun prøver å trene tre økter i uken. Én økt med styrketrening og to økter med løpetrening. Skulle hun få tid til flere økter, så vil det være en bonus.

Har blitt noen løp hun har deltatt i og det hun er mest fornøyd med er Glommaløpet i 2015. For første gang skulle hun delta i et mosjonsløp på over én mil. Målsettingen var å løpe hele veien uten å stoppe, og det klarte hun, noe hun var veldig fornøyd med.

Driver du med andre idretter? - Ikke nå lengre, men har vært aktiv innenfor turn, golf, sportsaerobics, innebandy og dart. Jeg har vært på landslaget i golf og innebandy, og har representert Norge for klubblag i de andre idrettene.

Har Christine slitt med noen skader? - De siste årene har jeg gått fra den ene skaden til den andre. Dette hemmer kontinuiteten i løpingen. Det startet med plantar facitt under føttene, fortsatte med akuttskade i leggmusklaturen og nå er det smerter i rumpe/bakside lår (hamstring) som fører til at jeg ikke kan løpe. Krysser fingrene for at 2019 blir et skadefritt år.

Noen forbilder har hun ikke, men å se utøvere som viser ekte idrettsglede ved store prestasjoner synes hun er stort.

Du som har så mange jern i ilden får vel ikke tid til noen hobbyer?
- Jeg er litt «Ole Brumm» - «Ja takk, begge deler». Skulle gjerne prøvd alt hvis jeg hadde hatt tid til det. Skal jeg trekke frem noe, så er jeg veldig glad i hagen min og er litt hobbygartner. Det blir stadig flere blomster og mer spiselige planter i hagen. Har også vært veldig glad i «Stolpejakten» og i fra de første stolpene ble satt ut i 2013 vært innom alle som har vært satt i Sarpsborg. Jeg er født og oppvokst i Sarpsborg, men gjennom Stolpejakten har jeg vært innom steder jeg ikke visste fantes.


Christine vil komme med en oppfordring til dere som er glad i å løpe og orientere seg i skogen etter kart, sjekk de nye kartene som kommer i år.

Ble alle dine mål for 2018 innfridd og hva blir målsettingen i år? - Det viktigste målet var å holde meg skadefri – det klarte jeg ikke. Målsetting nummer to var å ha minst to løpeturer hver uke – det klarte jeg lenge, helt frem til jeg fikk vondt i rumpe/bakside lår. Målsetting nummer tre var å klare å løpe lengre distanser (for meg handler det om distanser på 10 km og lengre) med en snittfart på 5 km/t. For å komme meg ditt må jeg holde meg skadefri lengre. Har samme målsetting for 2019: 1. Holde meg skadefri! 2. Gjennomføre minst to løpetreninger pr uke. 3. Snittfart på 5km/t. Klarer jeg dette er jeg kjempefornøyd.

Noe du har lyst til å legge til? - Jeg vil hylle de som er ansvarlige for Søndagsløpet og Torsdagsløpet i Sarpsborg. Jeg vet dere legger ned mye jobb for å legge til rette for at sånne som meg kan kose meg på løpeturer i skogen. Dere skal vite at jeg setter veldig pris på den jobben dere gjør.

Takk for praten Christine og lykke til i år. Vi krysser fingre for at skadene holder seg borte.