Søndagspraten med Alf-Martin Nygård

Ofte å se på Sarpsborg stadion og i Norge er favorittlaget fra Kristiansand

Alle er vi vel enige om at løping er en enkel idrett, eller hva mener du Alf-Martin? - Ja, er jo det og hovedgrunn til at jeg begynte med løp var behovet for å komme i bedre form. Løp tar ikke så lang tid og gir god effekt på forholdsvis kort tid.

Hvor lenge har du drevet med løping? - Jeg har vel egentlig alltid drevet med løping, men aldri systematisk over lengre perioder, før i august/september 2016. Å løpe gir meg roen, det er en måte å koble av litt, og samle tanker. Samtidig liker jeg følelsen av å komme i bedre form – det gir overskudd i hverdagen.

Alf-Martin synes det er fint at vi nå har flere løp vi kan velge mellom og med søndagsløpene er det en fin anledning til å komme seg ut. Liker at det er uhøytidelig, og at alle er velkomne til å delta, unge, gamle, mosjonister eller aktive.

Hva mener du må til for å få mer fart på beina i f.eks Søndagsløpet? - Det handler først og fremst om å komme seg ut og delta. Jeg tror alt for mange tror at de må være i god form for å delta.

Det siste halvåret i fjor trente Alf-Martin tre til fire ganger i uka, der han varierte mellom korte og lange distanser. I tillegg ble det noen økter med intervall for å få trent på å løpe med høyere puls enn vanlig.

Hva er ditt beste løp så langt, uansett konkurranse? - Det må være da jeg satte persen min i Torsdagsløpet 24. november 2018. Da hadde jeg en god følelse gjennom hele løpet og spesielt da jeg i bunnen av Hundebakken tok av lua og opp bakken passerte to løpere, som jeg har slitt med å komme foran (en av dem var Svein Bergerud.🙂

Ja ja, den måtte jo komme...

Når Alf-Martin ikke løper bruker han litt av tiden sin i kajakken. Fotball har han også spilt, men pga skader måtte han legge fotballen på hylla. Vinteren i Østfold er ikke kjent for å være av de mest snørike, men tilsier forholdene det så blir det noen turer med langrennskia på.

Mange av oss sliter/har slitt med skader. Hva med deg? - Har operert menisken i høyre kne to ganger, 2013 og 2016. Kneet er ikke 100%, men det fungerer bra når jeg løper.

Noen forbilder innen løp har han ikke, men synes det er bra at folk kommer seg ut og trener, uansett forutsetninger. Fotballinteressen er nevnt og han er ofte å se på Sarpsborg stadion når 08 spiller, men innerst inne er han som sørlending fan av Start. La nå det bli mellom oss to som han sa, men så tenkte jeg mitt og på det han sa litt tidligere om de han passerte opp Hundebakken, og Start er jo et bra lag.🙂 I England er det Tottenham som er favorittlaget.

Vi som har fulgt med har merket oss hans løp og gode tider i fjor. Målene han satte seg i 2018 ble innfridd og mer enn det. Persen var på 25:47 i Torsdagsløpet fra 2017.


-Hadde som mål å komme under 25.00 og det klarte jeg med god margin mange ganger.


I dag er hans pers i blå løype 22:54. I den gule løypa var målet å komme under 35.00 og der ble tiden 33:35. Hovedgrunnen til fremgangen mener han helt klart er et resultat av økt treningsmengde, og mer variasjon i treningen.

Har du satt deg noen mål i årets sesong? Hvis kroppen holder seg (les kneet) så håper jeg å forbedre tidene mine noe, men det viktigste er at jeg holder meg i omtrent samme form som jeg var i fjor høst.

Som for alle andre skal Alf-Martin få det siste ordet. - Da vil jeg rette en stor takk til de som arrangerer både torsdagsløpene og søndagsløpene. Det er utrolig fine løp som passer for alle å delta i. Ikke minst «bøyer jeg meg i hatten», som Heidi Weng villa ha sagt, for den fantastiske jobben folk legger ned. Særlig Svein Bergerud, for å holde løypene i Kalnesskogen så godt vedlike, og all jobben med å opparbeide nye gode løyper. Takk!.

Da takker jeg Alf-Martin for Søndagspraten og alle de fine ord om oss, og ønsker han lykke til i år.