Søndagspraten med Tom Kristoffersen

Selv om 2019 ble et tungt år, ser han positivt på 2020 og lysten til å delta i Glommaløpet er også der.

Grønn løype 14. april

I fjor ble det ni løp i de tre løypene på Tom og målene han hadde før sesongen klarte han ikke helt å innfri. - Nei, ingen av målene ble innfridd bortsett fra å løpe fra Sletner i Hundebakken. Ifølge Sletner skulle det jo bli motsatt i fjor, men slik ble det ikke.


At ting ikke helt går etter planen har ofte en grunn og ifølge ham selv var nok det at han fikk påvisst astma på våren. - 2019 ble en tung sesong og spesielt i søndagsløpene da tungpustethet var en av årsakene til mine mange dårlige løp. Så fikk jeg nok heller ikke trent så mye som jeg ønsket.
Vel, en pers ble det jo på Tom og den i grønne løype, men får kanskje legge til at i den hadde han ingen pers fra før.


Noen spesielle som har imponert deg i året som gikk? - Da må jeg trekke fram Alexander Baustad som blomstret med perser i alle løp opptil flere ganger, og Roger Nilsen som endelig kom tilbake til topp tider og pers etter flere år i «myra».

Tom tenker ikke helt som proffene før løp, viktige løp eller ei.

- Neida, inget hokus pokus med forberedelser der, men én ting er et must og det er å løpe i kortbukser om han skal yte maks, selv om temperaturen er nær 0.
Til det siste er det nok delte meninger, men jeg støtter opp om hans mening med minst mulig klær på meg. Antall timer trent eller km lagt bak seg er han ikke opptatt av. - Nei, jeg er nok mer opptatt av at jeg har trent enn av timer og km, men har da Strava og de har jo oversikten der. I fjor ble det på 131 treningsdager 126 t og 1508 km med diverse trening.  

Gul løype 19. mai

Noen faste rutiner på hva du spiser og drikker før løp som betyr litt ekstra? - Uansett trening eller løp så tar jeg litt lett mat et par timer før, og en liten dose karbohydrater 15-20 min før. Målet mitt er alltid å unngå for lavt blodsukker under aktiviteten, noe som ikke alltid er så enkelt når man har diabetes.  

Hva mener du selv er din styrke og din svakhet som løper?
- Her er det nok lettere å finne svakheter enn styrker. Jeg mangler den store viljen til å gi jernet når det er som tyngst, men det henger nok litt sammen med at jeg ikke har vært i så god form. Alt går lettere når man kjenner at man er i form.  

Tom satset veldig på sykkelen tidligere, men fant etter hvert ut at løp var egentlig ganske okei. Det var i 2012, og i 2013 debuterte han i Torsdagsløpet. Hans første løp i Søndagsløpet var i den gule løypa og dagen var 31. august i 2014. Helt parkert sykkelen har han ikke for det kan bli noen mil på sommerne, men i dag er løp 1. prio.

Vintermånedene er vel for de fleste vanskelige å komme seg gjennom, men de er også viktige ifølge Tom.
- Ja, det er da man skal legge grunnlaget for sesongen. For egen del er fokus på mye rolig mengdetrening. Et godt råd for de som sliter med å komme seg over dørstokken kan være å gjøre avtaler med andre. Avtaler forplikter samtidtig som det gjør det lettere vil det også føles som et push i ræva med flere. Er jo fint å tenke på så godt det stort sett vil kjennes etter treningen.

Rød løype 15. september

Hva synes du om opplegget, gul, grønn og rød på omgang, og ranger hvilken løype av dem du liker best? - Jeg liker best å løpe den gule selv om den grønne er den fineste. Jeg mener fremdeles at å ha to harde løp etter hverandre (grønn og rød) er uheldig (i hvert fall for meg). Gul annenhver gang som før er det jeg ønsker, men som jeg nok aldri vil få oppleve igjen.

Nå er det flertallet som bestemmer og skulle flertallet ved en senere anledning ønske noe annet, så blir det jo en forandring. Bortsett fra det er Tom fornøyd med det meste ved søndagsløpene. Burde han ikke også ønsket at Sletner deltar oftere?

Tider er jo viktig, for tider forteller oss mye om formen vår. Viktigere enn alt annet er hva treningen gjør med helsen vår og den kommer allid først. Det er noe Tom er veldig klar på og selvsagt er vi enig med ham i det.

Noen spesielle mål for 2020. Andre løp du vil delta i? - Målet er som i fjor å perse i den blå, og med et viktig sekundært mål om å være fornøyd med alle løp. Da må kroppen fungere. Jeg har lyst til å delta i Glommaløpet.  

Takk for praten Tom og vi ønsker deg lykke til i sesongen som er like rundt hjørnet.